Yeni Sürücüler için Tavsiyeler

Yeni Sürücüler için Tavsiyeler
Aracınıza uygun lastik ebadını bulun
Lastik Ara
Fiyat listesine göz atın
Fiyat Listesi
Size en yakın hizmet noktasını bulun
Bayiler

Ehliyetinizi yeni mi aldınız?

Tebrikler! Bu, bağımsızlık ve yetişkinliğe doğru attığınız heyecan verici bir adım ama aynı zamanda büyük de bir sorumluluk ve bu özgürlüğü, temkinli ve güvenli davranışlarla dengelemeniz çok önemli. Unutmayın ki, sürücü koltuğunda yaptıklarınız sadece sizi değil, yolda bulunan herkesi etkiler.

Bu sebeple, dışarıda kendi başınıza eğlenirken, aynı zamanda güvende olmanıza yardımcı olacak bir kaç tavsiye hazırladık.

1. Tüm trafik kurallarına uyun!

Ehliyet sınavının, hem yazılı test hem de direksiyon sınavı içermesinin bir sebebi vardır. Trafik işaretlerinden geçiş üstünlüğünün kimde olduğunda kadar, sürücülerin anlaması ve uyması gereken pek çok kural bulunmaktadır. Bu kuralları öğrenin ve kullanın.

2. Yavaşlayın!

Genç sürücülerin karıştığı ölümlü kazaların önde gelen sebeplerinden biri hızlı araba kullanmaktır. Hızınız ne kadar yüksekse, arabanızı durdurmak için o kadar az zamanınız olur ve her türlü çarpma, ve ardından gelen yaralanma, daha kötü sonuçlar doğurur.

3. Arabanızı iyi durumda tutun.

Arabanıza iyi bakmanız, arızaları ve potansiyel kazaları önlemenizi sağlar. Bu, düzenli yağ değiştirme ve motor ayarlarını, lastik basıncının kontrol edilmesini (stepneyi unutmayın!), düzenli lastik rotasyonunu, fren hidrolik yağı ve soğutma sıvısı seviyelerinin kontrol edilmesini ve “E”ye fazla yaklaşmadan benzin deposunun doldurulmasını içermektedir.

4. Emniyet kemerinizi takın!

Daima. Diğer yolcuların da kendi emniyet kemerlerini taktığından emin olun. Ölümlü araba kazalarında, ergenlerin yarısından fazlasının (56%) emniyet kemeri takmadığı görülmüştür . Bir hayat kurtarın (belki de kendi hayatınızı) ve emniyet kemerinizi takın.

5. Dikkatinizi dağıtacak şeylerden kaçının.

Gözünüzü yoldan ayırmayın. Yani mesaj yazmayın, telefon etmeyin, yemek yemeyin, radyoda kanal aramayın ve arka koltukta oturan arkadaşlarınızla konuşmak için arkaya dönmeyin. Kazalar bir anda gerçekleşebilir ama dikkat ediyorsanız kazayı önlemek için daha fazla şansınız olur.

6. Aksesuarlarınızı ayarlayın.

Hayır, takılarınızı değil. Koltuğunuzun rahat bir konumda olduğundan emin olmak ve aynalarınızı ayarlamaktan bahsediyoruz.

7. Öndeki arabayı çok yakından takip etmeyin.

Arkadan çarpmalı kazaların önde gelen sebebi, öndeki arabayı çok yakından takip etmektir. 3 saniye kuralını hatırlayın: Yolda ilerde bir nesne seçin (bir yol işareti, ağaç veya üst geçit gibi) ve önünüzdeki bu nesnenin yanından geçtiğinde, yavaşça “bin bir, iki bin bir, üç bin bir” diye sayın. Eğer saymayı bitirmeden önce nesnenin yanından geçerseniz, öndeki arabayı çok yakından takip ediyorsunuz demektir.

8. Hazırlıklı olun.

Kaza, arıza veya başka bir acil durumla karşılaştığınızda, aracınızda daima gerekli belgeler ve aracınızda uzun süre geçirmeniz gerektiği takdirde ihtiyacınız olacak her şeyi bulunduran bir acil durum çantası olmalıdır.

9. Hava şartlarına dikkat edin.

Yağmur, rüzgar ve kar, araç kullanmayı daha zor ve tehlikeli hale getirebilir. Dışarıda yağış varsa, farlarınızın açık olduğundan emin olun, yavaşlayın ve takip mesafenizi artırın. (Yollar kaygan olduğunda, fren yapmak daha uzun zaman alır.) En önemlisi de, yol şartları çok tehlikeli ise, yola hiç çıkmamak daha iyidir.

10. Alkolün etkisi altındayken araç kullanmayın!

Kullanmayın. Alkole, uykusuzluğu da ekleyebiliriz. Kimsenin size bunun ne kadar ciddi sonuçları olabileceğini söylemesi gerekmiyordur.

Şimdi çıkın dışarı ve arabanızı kullanın! Neticede, ne kadar pratik yaparsanız o kadar iyi kullanırsınız.